Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vitiligo, a rejtélyes bőrbetegség
  2023-01-10 21:29:54, kedd
 
  Vitiligo, a rejtélyes bőrbetegség - Tünetek, kezelési módok

A vitiligo a föld lakosságának körülbelül 1 százalékát érinti.

Mit jelent pontosan a vitiligo?

A vitiligo egy bőrbetegség, amely során a melanint termelő sejtek elpusztulnak vagy nem tudnak megfelelő mennyiségű melanint termelni. Ennek a folyamatnak a hatására a betegek bőre helyenként elveszíti a színét, fehér foltok alakulnak ki rajta.

A bőr színének megváltozása szinte bárhol megjelenhet, beleértve:
napnak kitett bőrfelületeket, mint a láb, a kéz és az arc
a száj, illetve a nyálkahártya
orrlyukak
nemi szervek
szem
fül

Vitiligo esetén, ha olyan bőrfelület érintett, ahol haj van, akkor megfigyelhető a haj szürkülése, fehéredése is.

Fontos tudni, hogy szakemberek szerint a vitiligo nem fertőző betegség, még annak ellenére sem, hogy a test bármely részén kialakulhat.


Melyek a vitiligo tünetei?

A vitiligo elsődleges tünete a bőrön megjelenő fehér folt. Maga a folt lehet kicsi vagy nagy, de a mintázatában is megfigyelhetünk különbségeket:

Szegmentális: a fehér foltok általában kisebbek, megjelenhetnek egy helyen, de a testen szétszórva is. Jellegzetessége, hogy ilyenkor inkább csak a test egyik oldalára koncentrálódnak az elváltozások, sokszor a folyamat egy év után magától leáll.
Nem szegmentált vagy általános: ez gyakoribb, mint a szegmentális. Ebben az esetben a fehér foltok szimmetrikusan jelennek meg a test mindkét oldalán, és a test bármely pontján hatással lehetnek a pigment sejtekre.

A szakemberek megfigyelték, hogy a vitiligóban szenvedők 75%-ának a kezén, illetve az arcán a leggyakoribb a pigmentvesztés, de nem kizárt a tünet a hónaljban vagy akár az ágyék körül.
A vitiligo kialakulása - Mi az, ami növeli a kialakulás kockázatát?

Ma még nem ismert pontosan, hogy mi okozza a vitiligót, annyit azonban megfigyeltek, hogy a betegség nem öröklődik, ugyanis a legtöbb érintett beteg családjában korábban nem fordult elő hasonló. A szakemberek szerint azonban az autoimmun betegségek, valamint a családban korábban jelen lévő vitiligo növelheti a kialakulás kockázatát.

Vannak szakemberek, akik úgy vélik, hogy a vitiligo autoimmun betegség, amely során a szervezet megtámadja a saját sejtjeit, de a módja egyelőre még nem ismert. Annyit azonban megfigyeltek, hogy azok, akik vitiligóban szenvednek, vele egyidejűleg valamilyen autoimmun betegség is jelen van a szervezetükben.
A leggyakrabban az alábbiakat jegyezték fel:

szkleroderma
lupus
pajzsmirigygyulladás
pikelysömör
foltos hajhullás, kopaszodás
1-es típusú cukorbetegség
veszélyes vérszegénység, B12-vitamin felszívódásának zavara
Addison kór
reumás ízületi gyulladás

A szakemberek megfigyelték, hogy az alábbi események következményeként is kialakulhat a vitiligo:
súlyos leégés
vágás, sérülés
toxinoknak, vegyszereknek való kitettség
állandó, nagy mértékű stressz

Milyen szövődményei lehetnek a vitiligónak?

Jó hírnek számít, hogy a vitilgónak csak ritkán vannak fizikai mellékhatásai. A legfontosabb, amivel ilyenkor tisztában kell lenni, hogy a bőr könnyebben leéghet, ezért magasabb faktorú bőrvédő készítmények alkalmazása javasolt.

A pszichológiai hatások azonban már sokkal jelentősebbek. A megfigyelések alapján a szakemberek úgy látják, hogy az érintettek több, mint 50%-a számol be negatív hatásokról, amelyek elsősorban az emberi kapcsolataikat érintik. Ugyancsak problémát jelent számukra az, hogy feldolgozzák a helyzetet, kezeljék az állapotukkal kapcsolatos bizonytalanságot.

A betegek a legtöbbször arról számolnak be, hogy nem szívesen végeznek fizikai tevékenységet, nem szeretnek nyilvános rendezvényeken részt venni, állapotuk miatt csúnyának érzik magukat, emiatt elhatalmasodhat rajtuk a szorongás, illetve súlyosabb esetben a depresszió.

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, akkor fontos, hogy szakértői segítséget vegyünk igénybe, hogy az állapotunk ellenére minél előbb visszatérhessünk a megszokott életünkhöz.

Hogyan kezelhető a vitiligo?

A vitiligo kezelésének célja a bőr színegyensúlyának helyreállítása. A kezelések célja lehet a pigmentek hozzáadása, illetve esetleges eltávolítása. A kezelési lehetőségeket mindig az adott személy állapota határozza meg, amely során figyelembe veszik a foltok helyét, kiterjedését, illetve az elhelyezkedésüket.

A vitiligo kezelése hosszú távú dolog. Előfordulhat, hogy akár 3 hónapot is kell várni arra, hogy bármilyen eredmény látszódjon. A kezelőorvos javasolhat speciális krémeket, amelyek segíthetnek a kezdeti időszakban a bőr színének visszaállításában, valamint a foltok növekedésének megakadályozásában. Ezen kívül rendelkezésre állnak még gyógyszerek, mint például szteroidok vagy antibiotikumok, amelyekkel a vitiligo kezelhető. Ha érintettek vagyunk, akkor mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, akit tájékoztat bennünket a további lehetőségekről.

Fontos, hogy ne hanyagoljuk el a vitiligo lelki oldalát sem, hiszen ahogy korábban is említettem, sajnos sok esetben ezzel a nehezebb megküzdeni. Ne féljünk felkeresni egy pszichológust, aki támogat bennünket abban, hogy minél előbb a megszokott módon folytathassuk az életünket, illetve lehetőségünk van arra is, hogy támogató közeget keressünk. Nézzünk körül, hogy a környékünkön szerveződött-e olyan közösség, amely összefogja az érintetteket. Ha találunk ilyet, akkor ez sokat segíthet abban, hogy elfogadjuk önmagunkat, támogassunk másokat, és erősebbé váljunk.

Az orvosi kezelések mellett van lehetőségünk arra, hogy természetes étrend-kiegészítőkkel támogassuk szervezetünket. Az alábbiakban olyan javaslatokat gyűjtöttem, amelyek segítségünkre lehetnek ebben.

Megfigyelések szerint a vitiligo több esetben kapcsolatba hozható a pajzsmirigy rendellenes működésével. Az algakivonatok támogatják a pajzsmirigy működését, illetve a méregtelenítési folyamatokat.Hasznos az ásványi anyagok, és a kurkuma fogyasztása

Szakemberek vitiligo esetén javasolják még a fényérzékenység csökkentését, amelyhez a béta-karotin, a C-, a E-, az D-vitamin, a szelén, a réz és a cink, valamint a B-komplex vitaminok is hozzájárulhatnak.
Forrás : Link

Megjegyzés: A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire igen hatékony készítményeket ajánl. (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Címkék: hozzájárulhatnak, visszatérhessünk, bizonytalanságot, jellegzetessége, fényérzékenység, koncentrálódnak, elhatalmasodhat, felszívódásának, megfigyelhetünk, méregtelenítési, bőrfelületeket, szervezetükben, kapcsolataikat, rendezvényeken, készítményeket, lehetőségekről, szervezetünket, kiegészítőkkel, megjelenhetnek, antibiotikumok, helyreállítása, szimmetrikusan, pigmentvesztés, pszichológiai, megfigyelések, pszichológust, jelentősebbek, algakivonatok, folytathassuk, különbségeket, cukorbetegség, tevékenységet, segítségünkre, mellékhatásai, rendelkezésre, vegyszereknek, rejtélyes bőrbetegség, föld lakosságának, melanint termelő, betegek bőre, test bármely, vitiligo tünetei, vitiligo elsődleges, bőrön megjelenő, folt lehet, fehér foltok, testen szétszórva, test egyik, test mindkét, pigment sejtekre, szakemberek megfigyelték, vitiligóban szenvedők,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Hazára minden embernek szükség...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kerüld el az evangélium örömén...  Hazára minden embernek szükség...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png telefon  Nagyi telefonál  Nevem  Paul David Tripp Április 19  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szívem tiéd  Alvó cicák  Kerüld el az evangélium örömén...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A sors  George Byron - Ahogy itt jár -...  Elköszönt  Bertolt Brecht -től idézet  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Bounty krémes  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Még csak most kezdődik a nap  Akarat  Idő  Szép estét  Jó éjszakát  Szép napot kívánok  Alázat  Png virág  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép napot kívánok  Png telefon  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A jó emberek mindig szépek mar...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Krisztinától  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akik bántanak téged  Rátalálsz  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Alázat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Png kutya  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Png cica  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Paul David Tripp Április 19  Lóhere  Esti kép  Elköszönt  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Fekete István - Akác 
Bejegyzés Címkék
rejtélyes bőrbetegség, föld lakosságának, melanint termelő, betegek bőre, test bármely, vitiligo tünetei, vitiligo elsődleges, bőrön megjelenő, folt lehet, fehér foltok, testen szétszórva, test egyik, test mindkét, pigment sejtekre, szakemberek megfigyelték, vitiligóban szenvedők, hónaljban vagy, ágyék körül, vitiligo kialakulása, kialakulás kockázatát, legtöbb érintett, szakemberek szerint, autoimmun betegségek, családban korábban, vitiligo autoimmun, szervezet megtámadja, saját sejtjeit, módja egyelőre, alábbiakat jegyezték, alábbi események, vitilgónak csak, pszichológiai hatások, megfigyelések alapján, érintettek több, emberi kapcsolataikat, állapotukkal kapcsolatos, legtöbbször arról, állapotunk ellenére, megszokott életünkhöz, vitiligo kezelésének, pigmentek hozzáadása, kezelési lehetőségeket, adott személy, foltok helyét, vitiligo kezelése, kezelőorvos javasolhat, kezdeti időszakban, foltok növekedésének, vitiligo kezelhető, további lehetőségekről, vitiligo lelki, nehezebb megküzdeni, megszokott módon, környékünkön szerveződött-e, orvosi kezelések, alábbiakban olyan, vitiligo több, pajzsmirigy rendellenes, algakivonatok támogatják, pajzsmirigy működését, méregtelenítési folyamatokat, ásványi anyagok, kurkuma fogyasztása, fényérzékenység csökkentését, linkre kattintva, eredeti bejegyzés, hozzájárulhatnak, visszatérhessünk, bizonytalanságot, jellegzetessége, fényérzékenység, koncentrálódnak, elhatalmasodhat, felszívódásának, megfigyelhetünk, méregtelenítési, bőrfelületeket, szervezetükben, kapcsolataikat, rendezvényeken, készítményeket, lehetőségekről, szervezetünket, kiegészítőkkel, megjelenhetnek, antibiotikumok, helyreállítása, szimmetrikusan, pigmentvesztés, pszichológiai, megfigyelések, pszichológust, jelentősebbek, algakivonatok, folytathassuk, különbségeket, cukorbetegség, tevékenységet, segítségünkre, mellékhatásai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.